Senior Zelf aan Zet, evaluatie startbijeenkomst Oldenzaal
Senior Zelf aan Zet, evaluatie startbijeenkomsten Oldenzaal
Inleiding:
Senior Zelf aan Zet is een project van de samenwerkende provinciale Seniorenbonden in Brabant, Limburg, Zeeland en Overijssel. Het project heeft onder andere tot doel, de bewustwording bij Senioren te vergroten over de veranderende tijd waarin we leven, de zelfzorg en de samen-zorg te versterken, de zorg consumptie te verminderen en waar mogelijk de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. In Oldenzaal werkt de KBO afdeling lokaal samen met de gemeente Oldenzaal en met de welzijnsorganisatie Impuls, ook in het project “Senior Zelf aan Zet”.
Het Project:
Senior Zelf aan Zet Overijssel kent vier te onderscheiden stappen:
1. De bewustwordingsbijeenkomst (of startbijeenkomst) met als doel de senior en zijn of haar omgeving bewust te maken van de veranderende tijd waarin wij leven.
2. De analyse en conclusies: op basis van de antwoorden van de vragenlijsten die tijdens de startbijeenkomst zijn ingevuld, is voor elke bijeenkomst een analyse gemaakt en zijn voorlopige conclusies getrokken.
3. Themabijeenkomst, een bijeenkomst om een of meerdere onderwerpen op het gebied van het wonen en de woonomgeving, zelfzorg en samen zorg waaronder de sociale omgeving (voorzorgcirkels) en het gebruik van digitale hulpmiddelen te verdiepen.
4. Het implementeren van een of enkele van de genoemde thema’s samen met andere maatschappelijke organisaties.
De startbijeenkomsten in Oldenzaal.
Op 31 oktober 2024 heeft in Oldenzaal in de locatie Het Landhuis de startbijeenkomst van het project Senior Zelf aan Zet plaatsgevonden. Ruim 90 personen hebben aan de startbijeenkomst deelgenomen. Van de 90 deelnemers hebben we 70 ingevulde antwoordformulieren terug gekregen.
Het verschil tussen het aantal aanwezigen en de ingevulde lijsten is deels te verklaren uit de constatering dat sommige echtparen samen 1 lijst hebben ingevuld. De gegevens uit de 70 lijsten zijn gekwantificeerd en op basis daarvan kunnen de volgende gegevens worden samengevat:
De deelnemers
– 10 deelnemers zijn jonger dan 70 jaar
– 34 deelnemers vallen in de leeftijd tussen 70 en 80 jaar
– 26 deelnemers zijn ouder dan 80 jaar
Conclusie: het grootste deel (34) van de deelnemers valt in de leeftijd tussen de 70 en 80 jaar.
De woning en de woonomgeving
1. In welk type woning woont u?
Een groot deel van de deelnemers (32 ) woont in een aangepaste woning. De woning van 34 deelnemers is (nog) niet aangepast
2. Bent u tevreden over uw huidige woning?
In het kader van een eventuele doorstroming op de woningmarkt geven 29 deelnemers aan te willen verhuizen.
3. Op welke termijn denkt u aan verhuizen?
14 deelnemers hebben bewust nagedacht om te verhuizen en 4 deelnemers zijn ontevreden over de huidige woning waarvan 3 zo snel mogelijk wil verhuizen.
4. Wilt u uw huidige woning levensloopgeschikt maken?
Er ligt een behoorlijke opgave (27) in het levensloopgeschikt maken van de huidige woningen. Wellicht dat het gebruik van de woonscan hierbij kan helpen. Daarnaast willen 17 deelnemers liever verhuizen.
5. Wilt u eventueel deelnemen aan een gezamenlijk woonproject, van zorggeschikte woningen in een vrijblijvende gemeenschap?
In het kader van de bouw van zorggeschikte en geclusterde woningen, hebben 28 deelnemers hun interesse daarvoor kenbaar gemaakt.
Zelfzorg en zelfzorgtekort
1. Hoe ervaart u uw zelfredzaamheid? In Oldenzaal scoren de deelnemers gemiddeld met het cijfer 8,3
Deelvragen: heeft u iemand die u kan helpen bij het huishouden/tuin? Bij uw financiën, boodschappen, koken, vervoer, zorg voor huisdier, gebruik computer/smartphone, hulp bij medische zorg gezelligheid,
Op bijna alle genoemde onderwerpen bestaat bij verschillende deelnemers in Oldenzaal een tekort aan zelfzorg. Daar staat tegenover dat er in Oldenzaal een grote bereidheid is om de ander te helpen. In bijna alle situaties van een tekort aan zelfzorg staat er echter een groter aanbod om de ander te helpen.
Hier ligt de uitdaging en de opdracht om tot een match te komen op persoonlijk niveau tussen het zelfzorgtekort en het aanbod om de ander te helpen! Het concept van de voorzorgcirkels (moderne term voor noaberhulp) kan in veel van de genoemde situaties bij een tekort aan zelfzorg en bij de behoefte aan een sociaal contact een geschikt instrument zijn om oplossingen te bieden.
Ook op het gebied van sociaal contact bestaat de behoefte aan gezelligheid. Van de deelnemers hebben 21 mensen in een zeer beperkte kring (1tot5 mensen) sociaal contact en 6 personen hebben niemand voor een goed gesprek. Met name deze laatste situaties vragen om aandacht en actie! ( alle resultaten in het eindrapport is terug te vinden op onze website www.oldenzaal.kbo-overijssel.nl)
Al deze antwoorden leiden ertoe dat we als KBO/Impuls een vervolgsessie willen beleggen met als aandachtspunten woonscan en voorzorgcirkel. De bijeenkomst vindt plaats op 4 april 2025 om 14:00 uur (zaal open 13:30 uur) bij Hotel het Landhuis aan de Bentheimerstraat in Oldenzaal. In de volgende NIKO meer hierover.
