Belastingvrij Schenken
Belastingvrij nalaten aan goede doelen (1)
Over erfenissen moet belasting worden betaald. Goede doelen met een z.g. ANBI-status betalen geen erfbelasting over een ontvangen erfenis; zij zijn volledig vrijgesteld. Zo kan de nalatenschap in zijn geheel worden besteed aan het werk van de organisatie. Voor steeds meer mensen die een goed doel een warm hart toedragen is dit belastingvoordeel een belangrijke reden om een organisatiein hun testament op te nemen.
Bij de notaris legt u uw nalatenschap vast in een testament. Met een testament houdt uzelf de regie over aan wie u wilt nalaten. Uw wensen staan daarbij centraal. Als u geen testament heeft, bepaalt de wet wat er met uw nalatenschap gebeurt. Met een testament kunt u naast familie en vrienden ook nalaten aan een of meerdere goede doelen.
Geen erfbelasting
Indien goede doelen beschikken over de z.g. ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) hoeven zij geen erfbelasting te betalen Daardoor kan de instelling het geld volledig besteden aan de goede doelen van de Stichting.
Nalaten aan een goed doel, hoe die ik dat?
U kunt op twee manieren een goed doel in uw testament opnemen: u kunt kiezen voor een erfstelling of voor een legaat (een vast bedrag).
Belastingvrij nalaten aan goede doelen (2)
Is een schenking aan een goed doel aftrekbaar?
Veel mensen schenken aan een goed doel. Met een maandelijkse bijdrage, een vast bedrag per jaar of via een collectant. Onder bepaalde voorwaarden zijn schenkingen aan goede doelen aftrekbaar van de belasting. Maar hoe zit dat precies?
De eerste voorwaarde die de Belastingdienst stelt, is dat het goede doel waar u aan schenkt, als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is aangemerkt. Of dit zo is controleert u eenvoudig in het programma ’ANBI zoeken’op de website van de Belastingdienst. De volgende voorwaarde is dat u schriftelijk moet kunnen aantonen dat u periodiek of eenmalig schenkt; hiermee vallen bedragen die u aan de collectant in de bekende bus doet dus af. Er bestaan overigens steeds meer mogelijkheden om collectes via een bankapp af te wikkelen.
Periodieke giften
Wanneer u periodieke schenkingen doet aan een goed doel, wil de Belastingdienst daar een schriftelijke overeenkomst van zien. Tot 2014 was het zelfs zo dat er een notariële akte nodig was, maar dat is nu niet meer het geval. Het bijzondere van periodieke giften, die u op basis van een schriftelijke overeenkomst doet, is dat deze bedragen geheel aftrekbaar zijn. Er is geen drempel en ook geen maximumbedrag. Wel stelt de Belastingdienst een aantal extra eisen aan de periodieke gift: er moet gedurende vijf jaar sprake zijn van vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen. Dit betekent dat u elk jaar hetzelfde bedrag aan het goede doel van uw keuze moet overmaken. Hoe u dit doet, is niet van belang: het mag zowel maandelijks als jaarlijks, als het maar gedurende vijf opeenvolgendejaren gebeurt.
Moet u die periode van vijf jaar onderbreken, bijvoorbeeld omdat uw inkomen daalt als gevolg van ziekte of ontslag? Dan is de gift alleen nog als periodieke gift aftrekbaar als in de overeenkomst tussen u en het goede doel staat vermeld dat u geen gift meer hoeft te doen als uw inkomen daalt. Staat zo’n clausule er niet in dan zijn uw giften alleen nog als eenmalige gift aftrekbaar en dan valt het onder de regels van de drempel en het maximaal aftrekbare bedrag.
Belastingvrij nalaten aan goede doelen (3)
In het vorige artikel kwam uitvoerig aan de orde of periodieke giften aftrekbaar zijn voor de belasting en aan welke voorwaarden men moest voldoen. Hieronder schenken wij aandacht aan de ‘eenmalige giften’.
Eenmalige giften
Voor eenmalige giften aan goede doelen heeft de Belastingdienst andere regels vastgesteld. Er is een drempelbedrag voor gewone giften: 1% van uw drempelinkomen (totaal van inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, zonder persoonsgebonden aftrek) met een minimum van in totaal €. 60,00. Ook is er een maximum: van uw eenmalige giften aan een goed doel mag u maximaal 10% van uw drempelinkomen aftrekken.
Hebt u het hele jaar een fiscale partner of kiest u ervoor om het hele jaar als fiscale partners beschouwd te worden? Tel dan de gewone giften van u en uw partner bij elkaar op. Om de drempel te berekenen, telt u de drempelinkomens van u en uw fiscale partners ook bij elkaar op.
Doet u een gift aan een culturele ANBI? Dan krijgt u hiervoor extra aftrek. Wanneer u uw aftrek berekent, mag u de gift aan een culturele ANBI verhogen met 25%, Voor deze verhoging geldt een maximum van €. 1.250.
Deze afleveringen in Niko over ‘belastingvrij nalaten aan goede doelen’ roepen wellicht bij u nog aanvullende vragen op.
Gelukkig kent KBO Oldenzaal middels Huba een aantal vrijwilligers die leden van de KBO behulpzaam zijn bij het invullen van de aangifte Inkomstenbelasting. Zij hebben uit ervaring veel kennis in huis over dit onderwerp en zijn bereikbaar via de coördinator van Huba, Rudi Platvoet, 0541-51 92 27 of huba-oldenzaal@outlook.com