Blijf in beweging
De edele kunst van het zitten : Blijf in beweging
Met meer dan 360 gewrichten en zo’n 700 spieren is ons lijf gemaakt om te bewegen. Maar voldoende bewegen doen we steeds minder. We zitten steeds vaker en langer dan goed voor ons is. Hoe kunnen we dat voorkomen? En áls we zitten, hoe doen we dat dan zo gezond mogelijk? Mensen zijn gemaakt om te bewegen en duizenden jaren hebben we dat ook het grootste deel van de dag gedaan. Tot halverwege de vorige eeuw, toen technologische ontwikkelingen zoals auto’s, tv’s en computers hun intrede deden.
Vanaf die tijd was het gedaan met regelmatig bewegen en zijn we massaal op onze billen gaan zitten. En dat heeft best wat nadelige gevolgen voor ons gestel.
Zitten wordt door sommigen het nieuwe roken genoemd. Dat klinkt wat extreem, maar helemaal uit de lucht gegrepen is die opmerking niet.
Niet alleen is langdurig zitten slecht voor onze rug, ook zijn hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes-2 en hoge bloeddruk directe gevolgen van veel zitten. Bovendien zijn onze concentratie en geestelijk welzijn een stuk beter af met fysieke inspanning. En als u zit, blijf ook dan in beweging !
Zitten en weer opstaan.
De grote winst zit in het creëren van kleine beweegmomenten. Met wat slimme maniertjes zorgt u voor een onderbreking: Zorg dat de theepot niet naast u staat maar in de keuken. Dan moet u wel lopen voor een volgend kopje thee. Een telefoongesprek? Doe dat dan juist wandelend of staand. En zo kunt u er zelf nog veel meer bedenken.
Zoek ontspanning
Te veel spanning kan leiden tot lichamelijke klachten als hoofdpijn, slaapstoornissen, slechte concentratie en zelfs paniekaanvallen. Zoek ontspanning waar het kan. Een aantal tips op een rij:
-
Zorg dagelijks dat er momenten zijn dat je niets hoeft.
-
Hol niet achter de feiten aan – plan en denk vooruit.
-
Wees alert op tekenen van stress. Stijve spieren, kramp in de nek en rug of hoofdpijn zijn mogelijke signalen. Ga dan even iets heel anders doen.
-
Probeer op één ding tegelijk te concentreren.
-
Neem de tijd om rustig te eten.
-
Krop problemen niet op, maar bespreek ze met iemand die je vertrouwt, zoals je partner, een vriend of vriendin of de huisarts.
-
Probeer de oorzaak van de stress weg te nemen in plaats van het probleem uit te stellen door te roken, drinken of eten.
-
Probeer eens wat ontspanningsoefeningen uit.
-
Zoek afleiding in een hobby, bijvoorbeeld door te gaan wandelen of te sporten.
-
Leg de lat wat lager – probeer niet altijd de leukste, beste of slimste te zijn.