Knarrenhof
‘’Het is goed wonen in de Thijsniederhof’’
Aldus Jan Fiselier (75), die zijn woning in de knarrenhof vorig jaar juli betrok.
Nadat zijn vrouw was overleden werd het vorige huis te groot. ‘’Op een bepaald moment zag ik bij een makelaar dit huis nog te koop staan. Het idee van een groep senioren, die aan de ene kant zelfstandig woont en aan de andere kant – als het nodig is – op elkaar kan terugvallen, sprak me wel aan.
Wel vind ik het jammer dat het gros van de mensen dat hier woont niet afkomstig is uit Oldenzaal en omgeving. Daarvoor is deze voorziening toch op de eerste plaats bedoeld’’.
De Thijsniederhof is een complex van 22 levensloopbestendige woningen met een gemeenschappelijk hofhuis voor gezamenlijke activiteiten. Het woonconcept is gebaseerd op de Knarrenhof, een landelijke stichting met als maatschappelijk doel het realiseren van gemeenschappelijk wonen voor zelfredzame mensen.
Alle bewoners hebben een eigen terras aan de achterzijde.
De gemeenschappelijk tuin moet nog worden ingericht.
Een speciale commissie gaat daar binnenkort mee aan de slag
Foto’s Riet Vos
Om het idee van gezamenlijkheid vorm en inhoud te geven is er, naast de gebruikelijke Vereniging van Eigenaren (VVE), een bewonersvereniging opgericht. Ook zijn er verschillend commissies actief, die zich bezighouden met zaken als bewonersactiviteiten, het beheer van het hofhuis, het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin, communicatie en lief en leed.
Ook is er een sociaal statuut opgesteld, waarin wordt opgeroepen voor elkaar klaar te staan, elkaars privacy en eigenheid te respecteren en de eigen talenten en vaardigheden zoveel mogelijk in te zetten in bestuur en commissies.
De Thijsniederhof is in Oldenzaal het eerste, maar mogelijk niet het laatste voorbeeld van een Knarrenhof. De initiatiefnemers van destijds zijn inmiddels op zoek naar een tweede locatie, meer in het centrum van de stad. Gemakkelijk zal dat niet gaan. De realisatie van de Thijsniederhof kostte bijna 10 jaar en uiteindelijk werden de woning voor veel mensen te duur, waardoor vooral mensen uit Oldenzaal en omgeving afhaakten.
