Praat samen over later
Praat samen over later
Iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig en prettig blijven leven. Zelf beslissingen nemen, de regie houden en kunnen terugvallen op mensen om je heen en ondersteuning wanneer dat nodig is. Door hier op tijd over in gesprek te gaan, voorkom je verrassingen en hou je zelf de touwtjes in handen. Daarom nodigen we jou uit: praat samen over later. Deze campagne voert “de Twentse Koers” van mei tot en met september 2025. De KBO senioren Oldenzaal ondersteunt van harte dit initiatief.
Ga in gesprek met jouw partner, kinderen, buren, vrienden, of met iemand van de gemeente of een welzijnsorganisatie. Wat vind jij belangrijk als het gaat om wonen, gezondheid, sociale contacten en ondersteuning? Wat heb jij nodig om zelfstandig te blijven leven op een manier die bij jou past?
Samen in gesprek
In Twente hebben we verschillende manieren om het gesprek op gang te brengen. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een van de praatommetjes. In iedere gemeente is er één. Dit zijn wandelroutes met onderweg gespreksvragen, zodat je al pratend in beweging komt, letterlijk en figuurlijk. In Oldenzaal is deze route in de omgeving van de Pannenkoekenplas. Je start bij parkeerplaats ’t Holthuis aan de oude Postweg en volgt dan de rode route. De afstand is 3.9 km. Onderweg komt je diverse borden tegen met vragen waarover je met elkaar in gesprek kunt gaan.
Wil jij weten wat mogelijk is?
Misschien vraag jij je af: welke hulp is er in mijn gemeente? Waar kan ik terecht als ik ondersteuning nodig heb? Bekijk sociaalpleinoldenzaal.nl als je wilt zien waar je mogelijk gebruik van kunt maken, zoals hulp bij het huishouden, sociaal contact, vervoer of mantelzorgondersteuning.
-
-
Praatsamenoverlater.nl
-
Wil je praktische tips of inspiratie van anderen? Kijk dan op praatsamenoverlater.nl. Daar vind je verhalen van Twentenaren, hun ideeën en adviezen over hoe zij zelf het gesprek aangaan en keuzes maken.
Begin klein
Het advies is simpel: “Begin klein. Vraag elkaar eens: hoe zie jij je oude dag? Misschien met een drankje erbij. Het hoeft geen zwaar gesprek te zijn, maar het is wel goed om er af en toe over na te denken. Want als het moment daar is, wil je niet voor verrassingen staan.
Hulp vragen aan kinderen?
“Ik wil niet dat mijn kinderen het gevoel hebben: ‘Oh nee, we moeten weer naar mama.’ Liever haal ik steun uit vrienden en buren.”
Gelukkig zijn er ook steeds meer initiatieven die helpen. Zoals Automaatje, een vrijwillige vervoersdienst voor ouderen. Zij gaan bijvoorbeeld met je naar het ziekenhuis als je niet met de bus kunt.
De Twentse mentaliteit: ‘’hulp vragen is lastig’’
Een belangrijk thema is hulp vragen. “Iedereen zegt altijd dat ze graag willen helpen, maar als het erop aankomt, vragen ze er niet om. En dat is zonde, want zo ontneem je een ander ook de kans om iets voor je te betekenen.” Herken je dat dit iets typisch Twents is: liever zelf de boel regelen dan een ander ermee lastigvallen? Maar nee is ook een antwoord… dus niet gevraagd is altijd mis .
Een actief leven in de gemeenschap
Het geeft energie om iets voor een ander te doen. En je krijgt er zelf ook zoveel voor terug.
De belangrijkste les: stel niets uit
Morgen kan alles anders zijn. Als je iets wil doen, doe het dan nu.
Dat is de kern van ouder worden: kijken naar wat nog wél kan en daar maximaal van genieten. Het leven is te kort om te blijven hangen in wat niet meer gaat. Zoek naar wat je nog wél kunt, en doe dat. En vooral: stel het niet uit.
