Van de Voorzitter
Van de voorzitter.
Afgelopen maand zijn er in Duitsland op verschillende plaatsen Tesla’s in brand gestoken. In Berlijn bouwt Tesla een enorme fabriek, waar meer dan 10.000 bomen voor zijn gekapt. In Nederland heeft een 79-jarige man een protestmars georganiseerd naar de fabriek van Tesla in Vossenberg, vlak bij Tilburg. Daar maakt Tesla geen auto’s meer, maar vroeger tot 2021 wel. De auto’s werden in de Verenigde Staten in elkaar gezet, weer uit elkaar gehaald en in Vossenberg weer in elkaar gezet.
De Nederlandse overheid stimuleerde deze industriële activiteit met een flinke subsidie voor Elon Musk.(eigenaar van Tesla) Hij omzeilde op deze wijze de invoerheffingen op complete auto’s. Deze meneer is schathemeltje rijk en kocht invloed door meer dan 800 miljoen dollar aan Trumps verkiezingscampagne te schenken. We kunnen wel zeggen dat dit een schande is maar de feiten blijven gelijk.
Steeds meer mensen voelen zich machteloos ten opzichte van deze grote, rijke industriëlen die dankzij gespecialiseerde advocaten de mazen in de wet opsporen en daar in hun beleid gebruik van maken om nog rijker te worden. De overheid ( dat zijn wij als belastingbetalers) moet deze activiteit volgens de regels subsidie verlenen. Een Tesla in brand steken uit onmacht, zoals in Duitsland is gedaan, is dan begrijpelijk maar niet juist.
Dat gevoel van onmacht bekruipt eenieder die de wereldpolitiek en de politiek in Nederland volgt. Hoe kun je invloed hebben op de samenleving, is een vraag die zich steeds opnieuw opdringt. En helaas is deze invloed beperkt. Als ouderen hebben we allen de koude oorlog meegemaakt, de spanning tussen Rusland en het Westen, de Cuba- crisis, de dekolonisatie van Afrika en Azië.
We zijn van de relatieve armoede in de jaren 50 geleidelijk rijker geworden, de AOW is ingevoerd en de pensioenen zijn verbeterd. De gebeurtenissen in de wereld lijken een beetje op de bewegingen van een pendule. De positieve periode na de val van de muur in 1989, waarin welvaart en rust de wereld domineerde, lijkt nu over te gaan in een ruige periode. Maar ook deze gaat voorbij. We moeten zoals altijd hoop houden!
Hans Perik
